
Iedereen heeft er weleens last van: een verkoudheid. Je snottert, niest, hoest en soms heb je ook nog last van koorts.
Wanneer je verkouden bent, ruik je vaak een stuk minder en proef je je eten niet zo goed meer. Ook hoor je vaak minder goed omdat je oren dicht zitten. Op die manier kun je dus niet goed waarnemen! Wat is er aan de hand?
Als je verkouden bent, heb je vooral last van een verstopte neus. Je kunt moeilijk adem halen en je moet vaak niezen. Een verkoudheidsvirus bevindt zich namelijk in je neus. Daarbij kun je een beetje verhoging hebben en een naar gevoel in je hoofd. Meestal krijg je na een tijdje ook een zere keel en ga je hoesten. Het virus verplaatst zich langzaam naar je keel en longen. Ook krijg je keelpijn omdat je voornamelijk door je mond ademt, je neus zit immers verstopt. Maar je mond filtert geen vieze stofjes uit de lucht en verwarmt ook niet de lucht voordat hij naar je longen gaat, zoals je neus wel doet. Meestal is een verkoudheid na een dag of vijf weer over, dan heeft je lichaam alle virusdeeltjes weggewerkt.
Bij een verkoudheid is het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel ontstoken. Het wordt veroorzaakt door besmetting met een verkoudheidsvirus. Volwassen worden zo'n 2-5 keer per jaar verkouden en kinderen wel 6-10 keer per jaar. Verkoudheidsvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Deze druppeltjes worden door praten, hoesten of niezen verspreid. In ruimten waar veel mensen dicht op elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt is de kans op besmetting het grootst. Bijvoorbeeld in een trein, bus of kinderdagverblijf. Virussen worden ook overgedragen via handen (bijv. hand geven) en via voorwerpen, zoals een deurknop.
Snotteren en niezen
Ten eerste zal ik uitleggen hoe de neus werkt wanneer iemand helemaal gezond is en wat er gebeurt in de neus als de persoon verkouden is.
Aan de binnenkant van de neus zit slijmvlies. Dit slijmvlies bevat veel bloedvaten en slijmklieren. Deze slijmklieren produceren slijm. Het slijm werk als een beschermende laag tegen bacteriën en virussen. Wanneer een persoon gezond is maken de slijmklieren net genoeg slijm aan om de neus aangenaam nat te houden.
Bij een verkoudheid maken de slijmklieren dus meer slijm aan dan nodig is (zie plaatje hieronder).

Te veel slijm in de neus veroorzaakt het snotteren waar veel mensen last van hebben tijdens een verkoudheid. Neusverstopping wordt niet alleen veroorzaakt door te veel slijm in de neus, maar vooral door een verdikking van het neusslijmvlies. Deze verdikking ontstaat wanneer de bloedvaten in de neus toenemen in dikte doordat ze bloed vasthouden. Dit gebeurt dus ook bij een verkoudheid.
Het niezen bij een verkoudheid ontstaat wanneer een stofje in je neus komt en de zintuigen in je neus worden geprikkeld. Doordoor krijg je een niesreflex. Een reflex is een handeling die geheel automatisch gaat. Het gebeurt gewoon zonder erover na te denken. Dat is ook het geval bij hoesten, de hoestreflex.\
Waarom proef je niets?
Proeven doe je niet alleen met je mond, maar ook met je neus. Je ruikt wat je eet doordat de geur van het eten zowel in je mond als je neus komt. Maar als je verkouden bent, is je neus helemaal in de war. Er zit dan veel te veel slijm in je neus om nog goed je eten te kunnen ruiken. Je kunt zo alleen nog maar met je tong proeven of iets zoet, zuur, bitter of zout is. Natuurlijk ervaren veel mensen dit als vervelend.
Hooikoorts, wat is er aan de hand?
Hooikoorts is een vorm van allergie. Je bent hier allergisch voor stuifmeel van grassen, planten of bomen. Een aantal bekende klachten van hooikoorts zijn:
- Jeukende neus, waardoor je veel niest
- Verstopte neus of 'loopneus'
- Jeukende en/of tranende ogen
- Droge en branderige keel, waardoor je moet hoesten
Hooikoorts is erg vervelend voor de mensen die het hebben, maar het kan geen kwaad.
Het is een reactie van het afweersysteem. Bij personen met hooikoorts reageert het afweersysteem ook op onschuldige stoffen zoals stuifmeel.
Hooikoorts komt voor bij 12% tot 28% van alle Nederlanders.
Maak jouw eigen website met JouwWeb