Zintuigen
Voor ieder mens zijn de zintuigen heel belangrijk. Het bovenstaande filmpje laat je inleven in mensen waarvan sommige zintuigen niet meer werken. Hieronder staan deze zintuigen opgesomd met daarbij een kleine samenvatting van hun functie.
1. De tastzin
Met de tastzin kun je aanraking of druk waarnemen. De huid ondergaat een vormverandering en daardoor neem je een aanraking waar. Zo kun je stoffen waarnemen en onderscheiden van elkaar. De tastzin is van onze 5 zintuigen het moeilijkst te begrijpen en omschrijven. Het bestaat eigenlijk uit veel meer dan één enkel zintuig.Met de tastzin kunnen we vaststellen of het wel klopt wat we met de andere zintuigen waarnemen. In tegenstelling tot de andere vier zintuigen liggen de zintuigorgaantjes voor de tastzin verspreid over het hele lichaam. De tastzin kan zowel op temperatuur als op pijn reageren.
2. Het reukvermogen
Geuren kunnen een sterke invloed op ons hebben, ookal staan we er vaak niet eens bij stil. Als je bijvoorbeeld een aantrekkelijke jongen of meisje ziet en hij/zij blijkt vies te ruiken als je dichterbij komt, is die aantrekkingskracht vrijwel meteen verdwenen.
Het reukzintuig bevindt zich boven in de neus (zie afbeelding hieronder). Met de neus ruik je bepaalde geuren. De prikkel voor het reukvermogen is dan ook geur. Het reukorgaan kan je ook waarschuwen voor bijvoorbeeld bedorven voedsel.
De reukcellen geven bij een constante geur niet continu prikkels door aan de hersenen, dus als je langere tijd in een kamer bent met een bepaalde geur, ruik je die geur op een gegeven moment niet meer.

3. Het gehoor
In de oren zitten de gehoororganen. Geluid komt de gehoorgang binnen en laat zo het trommelvlies bewegen (trillen). Deze trillingen verplaatsen zich via de gehoorbeentjes naar het slakkenhuis. De vloeistof hierin gaat vervolgens bewegen. Vervolgens worden de haarcellen gebogen en generen elektrische pulsjes die worden opgevangen door de gehoorzenuw. De haarcellen aan het ene uiteinde van her slakkenhuid verzenden informatie over lage tonen en het andere uiteinden over hoge tonen. Ten slotte stuurt de gehoorzenuw deze signalen naar de hersenen en hoor je geluid. Zo kun je communiceren met je soortgenoten en kunnen dieren hun prooi lokaliseren. De prikkel voor het gehoor is geluid.
4. De smaakpapillen
De tong is je meest flexibele spier en - op het topje van je wijsvinger na-je meest gevoelige lichaamsdeel! Smaak is één van de zintuigen van de mens en heeft veel te maken met reuk. Door smaak en reuk proeven we wat we eten en we dus kunnen genieten van lekker eten en drinken. Je smaakpapillen liggen op je tong en laten je dingen proeven. Ze zijn niet gelijkmatig over de tong verspreid. De smaakpapillen voor bitter bevinden zich achterop de tong, zuur vooral aan de zijkant van de tong, en zout en zoet vooral op de punt van de tong. De vier bekende smaken die je kunt waarnemen zijn dus:
-Zoet
-Zout
-Zuur
-Bitter
Er is ook nog een minder bekende vijfde smaak: umami. Alle andere smaken die we kunnen onderscheiden, zijn combinaties van deze 4 basis-smaken. Of je een bepaalde smaak lekker vindt wordt deels genetisch bepaald en deels aangeleerd.
De smaakpapillen worden door stoffen in voedsel geprikkeld.
5. De ogen
Tenslotte zijn er natuurlijk de ogen. Met je ogen kun je dingen zien en bijvoorbeeld een afstand inschatten. Ze worden goed beschermd door de oogkassen en wimpers. De ogen worden natuurlijk geprikkeld door licht. Onderstaand een plaatje van een oog met de verschillende delen van het oog aangegeven.
Je ziet dat het netvlies aan de binnenkant van het oog zit. Dit is een gevoelige 'filmplaat'. De lenzen van je ogen zorgen ervoor dat er op het netvlies een scherpe afbeelding komt. Het beeld wordt hier vervolgens omgezet in elektrische signaaltjes. Deze worden door de oogzenuw naar de hersenen geleid. We worden ons dus pas in de hersenen bewust van de voorwerpen die we zien.

Maak jouw eigen website met JouwWeb